Moerdijk Beheer(t)! gaat de rupsen te lijf!

Moerdijk Beheer(t)! gaat de rupsen te lijf!

Het seizoen voor de Eikenprocessierups is nog niet daar, maar toch zijn we al op ons voorwerk. Als onderdeel van onze aanpak hangen we in de komende periode proactief verschillende mezenkastjes op.

De rupsen geven veel overlast voor mensen en ook huisdieren. Gemeenten merken ieder jaar een toename aan meldingen en hebben moeite om alle nesten te verwijderen. Veel gemeenten gaan daarom op zoek naar alternatieve manieren om de rupsen te bestrijden. Zo hebben meerdere gemeenten nestkastjes opgehangen om vogels in te zetten als natuurlijke vijand van de rups.

Wie is de rups eigenlijk?
De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. De naam dankt de rups aan de manier waarop ze voedsel zoekt. In de nacht gaan de rupsen, met z’n allen, op zoek naar eikenbladeren. De vlinder komt oorspronkelijk uit Zuid Europa maar wordt sinds 1990 ook steeds algemener in Nederland. De haren van de rups zorgen bij mens en dier voor irritatie en doordat ze in de maanden mei, juni en juli met grote aantallen voorkomen, wordt de rups gezien als plaag.

Mezen als natuurlijke vijand
Gemeenten doen hun best om zoveel mogelijk nesten langs drukke openbare plekken te verwijderen. Helaas is het door het toenemen van het aantal nesten lastig om overal op tijd bij te zijn en staan de gemeenten eigenlijk al met 1-0 achter. Daarom wordt door verschillende gemeenten gekeken naar alternatieve manieren om de rups te bestrijden.

Eén van die manieren is het ophangen van nestkasten voor mezen. Deze vogels zijn de natuurlijke vijand van de rups. Uit onderzoek blijkt dat vogels zoals de koolmees en de pimpelmees de rups een goede snack vinden. Ze hebben zelfs een manier gevonden om de rups te ontdoen van de vervelende brandende haren. Het stimuleren van de vogelstand zou dus een goede oplossing kunnen zijn voor de bestrijding van de eikenprocessierups.